"Een ensemble met een eigentijdseuitstraling!"
ir. Dirkjan van Es - Van Es Architecten

‘Eenheid in verscheidenheid’

‘Er moet iets bijzonders komen’: dat is muziek in de oren van een architect! Dirkjan van Es van Van Es Architecten uit Sliedrecht is dan ook bijzonder enthousiast over de Nieuwe Haven in Streefkerk. Hij vertelt over zijn inspiratie, uitgangspunten en invulling bij het ontwerpen van dit veelzijdige project.

“Bijzonder, maar ook eigentijds en herkenbaar”, vertelt Dirkjan. “Dat was de opdracht waarmee ik op pad werd gestuurd. In het geval van de Nieuwe Haven was dat een open deur: de locatie aan enerzijds de dorpsstraat van Streefkerk en anderzijds de Lek en jachthaven Liesveld is één grote inspiratiebron!”

Relatie met de rivier

Dirkjan: “Buiten de relatie met de rivier, heb ik ook gekozen voor een industrieel karakter. Voorheen was op de locatie van de Nieuwe Haven kleine industrie gevestigd: dat heb ik laten terugkeren door bijvoorbeeld sheddaken toe te passen. De gemeente sprak de stedenbouwkundige wens voor ‘openheid’ uit. Door drie stoepen frontaal door het gebied te tekenen, zijn de zichtlijnen vanuit het dorp naar de Lek in het oog springend.”

Bijzonder, maar ook eigentijds en herkenbaar.

Diversiteit binnen de blokken

“Die openheid wordt benadrukt door de zes afzonderlijk blokken, waarbij de verdeling appartementen en woningen drie om drie is. Variëren met kleuren, materialen en stijlen is heeft een ensemble met onderscheidende elementen opgeleverd: eenheid in verscheidenheid!” Dirkjan vervolgt: “De diversiteit vind je ook terug binnen de blokken. Zowel wat betreft de appartementen, als de grondgebonden woningen worden diverse doelgroepen per blok bediend: studio’s, penthouses, herenhuizen en kadewoningen. Bestemd voor een variatie van starters, gezinnen en stellen van wie de kinderen het huis uit zijn.”

Duurzame materialisatie

Dirkjan: “Alzijdigheid is een onderdeel van het uitgesproken ontwerp. De Nieuwe Haven richt zich behalve op de rivier zeker ook op de dorpsstraat. De bebouwing aan de wegkant springt door de markante uitstraling in het oog. Voor de uitvoering hebben we de keuze voor materialen van hoge kwaliteit gemaakt: bijvoorbeeld metselwerk met mooie, verschillende bakstenen. Je ziet dakpannen, maar ook metalen gevelbekleding. Met het toepassen van deze duurzame materialisatie realiseren we woningen voor de langere termijn: kwaliteit is het uitgangspunt.”

Tuinen en balkons

“De buitenruimtes zijn afgestemd op de diverse types woningen”, besluit Dirkjan. “Een tuinkamer past bijvoorbeeld goed bij de beleving van een herenhuis. In totaliteit zijn er tuinen en balkons, zelfs op het niveau van het maaiveld. De parkeergelegenheid ten slotte, is over heel de breedte van het project, in de dijk verwerkt, onder de woningen!” 

Interesse?

Neem contact op met de makelaar.