De Commandeur: licht, lucht & leven!
Dirkjan van Es  -  Architect

Nieuwbouwproject Nieuwe Haven in Streefkerk steunt op een aantal zeer fraaie en onderscheidende kenmerken. De unieke locatie, aan de Lek! Maar bijvoorbeeld ook de brede variatie in woningaanbod én het dorpse karakter. Architect Dirkjan van Es laat in deze blog zijn licht schijnen over ‘De Commandeur’: vier onderscheidende dijkwoningen.

Het kenmerk wat mij als eerste te binnen schiet wanneer ik denk aan De Commandeur, is de omvang! Tel daarbij de afwijkende indeling en specifieke toepassingen van materiaal op en u snapt dat we het hier over vier bijzondere dijkwoningen hebben! In het ontwerp heb ik een originele invulling gegeven aan basiswaarden zoals ruimte, lichtinval en indeling.

Afwijkende indeling

De woonkamer en de keuken zijn gesitueerd op de eerste woonlaag. Dat maakt het mogelijk de verdieping op de begane grond multifunctioneel in te zetten. Behalve de entree en een inpandige berging, is op deze woonlaag een ruimte die op verschillende manieren valt te gebruiken. Heeft u bijvoorbeeld een praktijk aan huis? Zoekt u een afzonderlijke ruimte voor het uitvoeren van uw werk of richt u deze kamer liever in als hobbyruimte? Deze kamer leent zich bovendien bij uitstek als extra slaapkamer, met een eigen badkamer!

Benaderbaar

Wat ook opvalt aan De Commandeur, is dat de dijkwoningen diverse toegangen hebben. Zowel door de voordeur aan de dijk als vanuit de centrale parkeergarage via de inpandige berging én door de tuindeuren op de eerste verdieping betreedt u een zeer lichte dijkwoning. De gekantelde opzet, in combinatie met grote ramen tot aan de grond, maakt De Commandeur tot een oase van licht! Met een breedte van zo’n acht meter, bij een lengte van zes meter is nog een onderscheidend kenmerk genoemd. De grote invloed van lucht en licht wordt bovendien benadrukt door de toepassing van glas aan twee kanten op de bovenste woonlagen.

Dorpse reuring

De Commandeur heeft zowel aan de voor- als achterkant een tuin. In de voortuin op het zuiden beleeft u de dorpse reuring. Deze entreekant grenst aan de dijk, met doorloop naar de Dorpsstraat en diverse voorzieningen. Heeft u behoefte aan rust? Benut dan de ruime achtertuin op het niveau van de eerste woonlaag. In de buitenruimten heb ik geprobeerd tegemoet te komen aan de wens buiten te zijn, zonder aan specifieke tuiniersambities te voldoen.

Allure

Ook in uiterlijke kenmerken laat de Commandeur zich gelden. Sheddaken, metselwerk in combinatie met gevelbeplating en een uitzonderlijk geplaatst trappenhuis: deze dijkwoning heeft de allure van een herenhuis, de lichtinval van een doorzonwoning en uitzonderlijke leefbaarheid!

Bent u door de blog van Dirkjan van Es geïnteresseerd geraakt in de ruime, lichte en originele dijkwoning De Commandeur? Of wilt u aanvullende informatie over ons unieke nieuwbouwproject Nieuwe Haven, aan de Lek in Streefkerk? 

Interesse?

Neem contact op met de makelaar.